Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2021.02.20.
Az Elseviernél jelent meg kollégáink forrasztástechnológiai könyve
"Reflow Soldering - Apparatus and Heat Transfer Processes" címmel.

 
 
 
asdfasf

"Újraömlesztéses Forrasztás - Berendezések és hőátadási folyamatok" címmel jelent meg kollégáink új forrasztástechnológiai könyve az Elsevier tudományos kiadónál.

Illés Balázs, Krammer Olivér és Géczy Attila közös anyaga, a "Reflow Soldering - Apparatus and Heat Transfer Processes" című kötet első kiadása 2020. július 2-án jelent meg az Elsevier Kiadónál. A kötet 294 oldalon ad áttekintést a mai korszerű forrasztástechnológiáról, a forrasztóberendezésekről és hőátadási folyamatok modellezéséről.

Az elektronikai- és gyártástechnológiai iparban kutatók, folyamatmérnökök és minőségbiztosítási mérnökök számára írt hiánypótló mű olyan témákat dolgoz fel, mint a felületi szereléstechnológia alapjainak áttekintése, a különböző újraömlesztő forrasztókemencék működési elve, felépítése, folyamatparamétereinek és hőátadási módjainak mérése, jellemzése. Az infravörös-, a konvekciós - és a gőzfázisú forrasztóberendezések mellett további különlegességeket is tárgyal, mint például a védőgázas kemencéket, melyek folyasztószer-mentes technológiát kínálnak.

.

A kötet az alapelvek mellett gyakorlati megfontolásokat, az egyes kemencék használatakor keletkező jellemző forrasztási hibákat is tárgyalja, esettanulmányokat ismertet és megoldási javaslatokat is tesz.

A mű fontos része a tárgyalt kemencék hő-, gőz-, és gáz terének numerikus modellezése, szimulációja is, mely akár új kemencék tervezésében, akár meglévő eszközök áramlási-, és fűtési paramétereinek beállításában nyújt segítséget.

A magyar szerzők által írt összefogaló mű megalkotásához, kollégáink színvonalas munkájához külön gratulálunk!

 

 

Illés Balázs egyetemi tanár kollégánk így nyilatkozott a könyvről:

"2018. májusában keresett meg az Elsevier kiadó Energia osztályának kiadói főszerkesztője (Senior Acquisitions editor), és felkért egy témába illő könyv megírására. Krammer Olivér és Géczy Attila kollégáimmal formáltuk a koncepciót, mely szerint a könyvpiacon nagy számban kapható forrasztási hibákkal foglalkozó könyv helyett, inkább egy olyat szeretnénk írni, ami a forrasztási technológiákban használt gépekre és eljárásokra fókuszál. (Innen származik a könyv címe is).

Összeraktunk egy javaslattervet, amit az Elsevier kiadó 6 szakértő bevonásával elbírált. Az eredmény igen pozitív lett, így egy nagyjából fél éves adminisztratív periódus után 2019 januárjában elkezdtünk dolgozni a könyvön. A nettó munka nagyjából egy évet vett igénybe. 2020 elejétől már csak a könyv nyomdai szerkesztése történt, végül az Elsevier honlapján és a nagyobb nemzetközi webshopokban (pl. Amazon, Barnes & Noble) hivatalosan is megjelent.

A könyv egyaránt szól az ipari és az oktatási-kutatási közeg szakembereinek, mivel az ipari alkalmazók részletesebben feltárhatják a kemencékben zajló folyamatokat. Az egyetemi-, főiskolai kutatásokat pedig megalapozhatja vagy előremozdíthatja a bemutatott tartalom."

A könyv elérhető a kiadónál: ITT


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234