Elektronikai Technológia Tanszék honlapja
2020.04.21.
Maszkvizsgáló laboratórium jött létre a tanszéken
Légzésvédő eszközök műszaki vizsgálatára, az ITM kezdeményezésére.

Egyéni légzésvédő eszközök műszaki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen - egész pontosan a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikai Technológia tanszékének laboratóriumában. A labor az ITM kezdeményezésére jött létre.

A minisztérium márciusban kérte fel az egyetemet arra, hogy szakértelmével az uniós típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező maszkok bevizsgálását segítse.

Az egyéni légzésvédő maszkok legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen mértékben képesek megszűrni a környezetben található apró részecskéket, amelyekhez hozzátapadva a kórokozók a légzés során a szervezetünkbe juthatnak.

A képen Józsa János (rektor) és Charaf Hassan (dékán) szemlézik a laboratóriumot.

A BME saját szakembereire és a rendelkezésére álló infrastruktúrára építve alakított ki egy laboratóriumot a szűrési hatékonyság vizsgálatára, ehhez gyorsított eljárásban szereztek és üzemeltettek be egy részecskeszámláló berendezést.

A laborban jelenleg azt lehet vizsgálni, hogy egy minősített maszk szűrőanyagához képest mire alkalmas egy minősítésre váró-, vagy használat után fertőtlenített és így újrahasznosított maszk szűrőanyaga.

Már megkezdődött a mérési képességek bővítése, és elindult a BME kijelölt vizsgálólaboratóriummá nyilvánításának jogi előkészítése a veszélyhelyzet idejére. Az új labor lehetővé teszi a légzésvédő eszközök gyors hazai bevizsgálását, és így mielőbbi felhasználásukat az egészségügyi védekezésben.

Forrás: MTI, Index.hu, HVG.hu


Vissza a hírekhez 
 H KSzCs PSzo V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234